View unanswered posts | View active topics It is currently Tue Nov 20, 2018 11:51 pm



Reply to topic  [ 5 posts ] 
 '13 Zx10R woes 
Author Message
"A" group rider
User avatar

Joined: Wed Aug 01, 2012 6:12 am
Posts: 99
What I ride: '09 Yamaha FZ1
Post '13 Zx10R woes
Had a blast at pitt race over the weekend but in the next to last session of the day my engine started making some noise like I may have thrown rod. Some of the other guys think it might be the cam tensioner. It doesnt sound bad when at idle but once above 3000+ rpm it starts making a lot of noise and my engine light and possibly my fi indicator turns on not 100% certain since it was going on and off so quickly. Anyone have any ideas what it could be?

Im ok when it comes to general maintenance but when working with engine internals its a bit beyond my comfort level doing alone. Anyone know of any decent repair shops in central pa?

Sent from my SM-N950U using Tapatalk


Mon Sep 17, 2018 8:46 pm
Profile
AMA superstar
User avatar

Joined: Tue Aug 19, 2014 9:29 pm
Posts: 208
What I ride: Yamaha Fz8
Location: Ephrata
Post Re: '13 Zx10R woes
What does the oil look like ?

What codes are on the diagnosis display?


Sun Sep 23, 2018 11:26 am
Profile
Assholio Supremo
User avatar

Joined: Mon Nov 01, 2010 3:34 pm
Posts: 2770
Location: Danville, PA
What I ride: Look over there ---------->
Location: Danville, PA
Post Re: '13 Zx10R woes
If it's making noise and the FI light comes on, it could very well be the tensioner has allowed the cam chain to jump a tooth. I'd not run it anymore until it gets torn down.. Sorry I have no idea on shops.

_________________
Rich Q.
'07-08 Yamaha R6 - Race "the Tiger Bike"
'04 Aprilia Tuono - Street/coaching
'06 KTM XC-W 200 - braaap!
'14 Zuma 155 - Yeah, it's striped, too.
CCS Expert #128
EvolveGT coach #128

Thanks to my 2017 sponsors! METRIC DEVIL MOTO / PIRELLI TIRE | SCORPION | WOODCRAFT | VORTEX | PARTS CLUB | HAZARDOUS RACING
GET IT!!! http://www.richquinlan.com


Mon Sep 24, 2018 8:44 am
Profile WWW
No show Jones
User avatar

Joined: Mon Nov 01, 2010 10:40 pm
Posts: 452
What I ride: 15 Tuono APRC V4, 03 CBR 600 F4i (work in progress)
Location: Riverside,Pa
Post Re: '13 Zx10R woes
Drain the oil and check for metal shavings/chunks

Pull the spark plugs and check for damage to the plugs from valves being bent or issues with the crank/rod/pistol /rings

Pull the valve cover and crank timing cover off and see if the timing marks are aligned (spin motor by hand)

If the chain is loose but the marks are aligned install and new tensioner

If the marks are not aligned loosen the chain, align the cams with the crank and install a new tensioner. At this point you will need to rent or but a leak down tester and check to see if the valves are leaking due to being bent


Report back after you have checked these items


Sat Oct 20, 2018 10:44 am
Profile
"A" group rider
User avatar

Joined: Wed Aug 01, 2012 6:12 am
Posts: 99
What I ride: '09 Yamaha FZ1
Post Re: '13 Zx10R woes
Thanks for the suggestions didnt get a chance to tear it apart. Hopefully get to it soon before winter hits. Ended up injuring my back and have had limited mobility since. Slowly getting back in order(pun intended) but its been long road.

Sent from my SM-N950U using Tapatalk


Sat Nov 03, 2018 11:30 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.